Δευτ. - Κυρ. 09:00 - 21:00 +30 213 20 81 000
Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
Απογευματινά Ιατρεία

Β Παθολογική Κλινική

Το B΄ Παθολογικό Τμήμα του Γ. Ν. ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ιδρύθηκε το 1973, βάσει του ΦΕΚ 208/Α/13-9-73.

Έχει δύναμη 30 κλινών, στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με παθήσεις Εσωτερικής Παθολογίας που εισάγονται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου αλλά και από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Στο Β΄ Παθολογικό Τμήμα υπάγεται η Μονάδα Λοιμώξεων που διαθέτει 7 κλίνες στο τμήμα των θέσεων και ένα θάλαμο αρνητικής πίεσης στο χώρο της Κλινικής.

Το Β΄ Παθολογικό Τμήμα έχει Γενική Εφημερία κάθε δώδεκα (12) ημέρες για εικοσιτέσσερις (24) ώρες, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί του τμήματος.

Το Τμήμα λειτουργεί με ευθύνη του τα παρακάτω Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία:

Ιατρείο Εσωτερικής Παθολογίας. Συμμετέχουν στη λειτουργία του όλοι οι ιατροί του τμήματος εκ περιτροπής.

Ιατρείο Λοιμώξεων. Λειτουργεί από τον Διευθυντή κ. Γ. Χρύσο, τον Επιμελητή κ. Θ. Νιτσοτόλη και την κ. Δ. Παρασκευά, ιατρό ΕΟΔΥ, Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρόληψης & Επιδ/κής Επιτήρησης HIV/AIDS, ΣΜΝ & Ηπατιτίδων.

Ιατρείο Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Λειτουργεί με υπεύθυνη την Διευθύντρια κ. Γ. Λιναρδάκη.

Το πρόγραμμα του Τμήματος περιλαμβάνει, κάθε πρωί, ενημερωτική συγκέντρωση όλων των ιατρών του τμήματος και κλινικοεργαστηριακή συζήτηση, βιβλιογραφική ενημέρωση καθώς και παρουσίαση περιστατικών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που νοσηλεύονται στην κλινική ή παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη διεθνή βιβλιογραφία. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα του τμήματος πραγματοποιούνται 13:00 – 14:00 δύο φορές εβδομαδιαίως.

 

Στο Β’ Παθολογικό Τμήμα η νοσηλευτική και ιατρική παρακολούθηση περιλαμβάνει:

Κλινική εξέταση ασθενών στην κλίνη τους (αντικειμενική εξέταση, μέτρηση αρτηριακής πιέσεως, αιμοληψίες, ηλεκτροκαρδιογράφημα, monitor 24ωρης παρακολούθησης ζωτικών σημείων επί κλινικών ενδείξεων).

Καθορισμό των απαραίτητων εξετάσεων και της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών.

Εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και της πορείας των ασθενών.

Μικροεπεμβάσεις σύμφωνα με αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, π.χ οσφυονωτιαία παρακέντηση, βιοψία μυελού οστών, παρακέντηση ασκιτικού υγρού και πλευριτικών συλλογών (κατευθυνόμενη) συνήθως με τη συνεργασία του ακτινολογικού τμήματος.

Ακολουθεί επίσκεψη ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών στους θαλάμους της κλινικής και εκπαίδευση ειδικευομένων επί κλίνης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σύμφωνα με το πρόγραμμα. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη πραγματοποιείται επίσκεψη από το σύνολο του Ιατρικού προσωπικού υπό τον Διευθυντή του τμήματος, με εκπαιδευτικό κατά βάση χαρακτήρα.

Το Τμήμα διαθέτει 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσω των οποίων γίνεται η άμεση ενημέρωση εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε συνεργασία με τον εργαστηριακό τομέα και το τμήμα πληροφορικής του νοσοκομείου. Επίσης δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε διεθνή διαδικτυακά ιατρικά περιοδικά και ιατρικούς ιστότοπους.

 

Ιατρικό Προσωπικό

Ειδικευμένοι Ιατροί

Δρ. Χρύσος Γεώργιος
Προϊστάμενος Διευθυντής  Τμήματος.  Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος.

Λιναρδάκη Γαρυφαλλιά
Διευθύντρια – Παθολόγος.

Δρ. Χριστόπουλος Γεώργιος
Διευθυντής – Παθολόγος

Νιτσοτόλης Θωμάς
Επιμελητής Α΄ | Εντατικολόγος , Λοιμωξιολόγος

Ευστρατιάδη Ευφροσύνη
Επιμελήτρια Β’

Ειδικευόμενοι

 • Σουμπουρου Ευριδίκη
 • Σιδηροπούλου Χρυσάνθη
 • Σπέγγος Ιωάννης
 • Κιτσόγλου Δανάη
 • Μαυρουδής Παναγιώτης
 • Λεοντή Μαρία
 • Ξανθή Μαρία

Προϊσταμένη

Γραμματέας τμήματος

 

Νοσηλευτικό Προσωπικό

 

Νοσηλευτικό Προσωπικό

Προισταμένη

 

Τηλέφωνο : 2104592552

email: bp@tzaneio.gov.gr

Επιστημονικό Έργο

Οι Ιατροί του Β’ Παθολογικού τμήματος συμμετέχουν με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια καθώς και σε στρογγυλά τραπέζια διεθνών και ελληνικών συνεδρίων. Το Β’ Παθολογικό τμήμα συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά ερευνητικά πρωτόκολλα. Τρεις ειδικευόμενοι ιατροί του τμήματος παρακολουθούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και ένας ειδικευόμενος εκπονεί τη Διδακτορική του διατριβή.

Εκπαιδευτικό Έργο

 • Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών Παθολογίας και εξειδικευόμενων στις Λοιμώξεις
 • Παρακολούθηση Συνεδρίων από τους Ιατρούς
 • Εκπαίδευση δυο πενταμελών ομάδων τεταρτοετών φοιτητών της Α προπαιδευτικής  Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Παρακολούθηση συνεδρίων από τις νοσηλεύτριες του Τμήματος

Σύνδεση με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Στο τμήμα εκπαιδεύονται από το 1986 ,κάθε ακαδημαϊκό έτος ,τεταρτοετείς φοιτητές της  Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών .Οι φοιτητές, σε δύο τμήματα 10 συνολικά ατόμων, παρακολουθούν το πρόγραμμα της κλινικής και πέρα των πρακτικών ασκήσεων διδάσκονται επιμέρους μαθήματα σημειολογίας και εσωτερικής Παθολογίας.

Υπάρχει μακρά συνεργασία με Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και δυνατότητα παρακολούθησης και ενεργού συμμετοχής στις διαγνωστικές συζητήσεις, που οργανώνονται μια φορά το μήνα στο Αμφιθέατρο του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, από Νοέμβριο μέχρι Μάιο. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν ήδη παρουσιαστεί 8 περιπτώσεις ασθενών μεγάλου διαγνωστικού ενδιαφέροντος που νοσηλεύτηκαν στο τμήμα μας.
Αρκετοί φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων εκπαιδεύονται ετησίως από το 1985 σε δεκαπενθήμερες, μηνιαίες ή τρίμηνες ασκήσεις στην Παθολογία.

Στόχοι Τμήματος

 • Προκήρυξη των 2 θέσεων Επιμελητών Λοιμωξιολόγων για την καλύτερη οργάνωση της Μονάδας Λοιμώξεων, την βελτίωση της εκπαίδευσης των ιατρών και της λειτουργίας της ΟΕΚΟΧΑ για το Νοσοκομείο, ώστε να γίνεται ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και να μειωθεί η αντοχή των μικροβίων.
 • Διορισμό ενός επικουρικού Λοιμωξιολόγου, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση λειτουργίας της ΟΕΚΟΧΑ, όπως έχει αποφασισθεί από τη 2η ΔΥΠΕ.
 • Προσέλκυση νέων εξειδικευόμενων στη Λοιμωξιολογία για την βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Λοιμώξεων και της εκπαίδευσης.
 • Αύξηση συμμετοχής ειδικευόμενων σε επιστημονικές δραστηριότητες.
 • Μείωση κατανάλωσης αντιβιοτικών.
 • Βελτίωση της αρμονικής συνεργασίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με τα άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας, ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.
 • Συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων που εμποδίζουν την έκδοση εξιτηρίων.
 • Αύξηση τακτικών εισιτηρίων για κάλυψη των κενών κρεβατιών μεταξύ των εφημεριών

Κλινικό Έργο Β΄Παθολογικής Κλινικής 2020

 

Νοσηλευθέντες ασθενείς 1168
Τακτικές εισαγωγές 81
Έκτακτες εισαγωγές 1049
Σύνολο εισαγωγών
1130
Σύνολο ημερών νοσηλείας
6955
Μέση διάρκεια νοσηλείας 5,95

Εξετασθέντες ασθενείς στα εξωτερικά Ιατρεία το 2019

Εξωτερικά Ιατρεία Σύνολο
Παθολογικό 3343
Τακτικά 406
Έκτακτα 2937

ΈκτακταΑυτοανόσων

58

 

 

Κλινικό Έργο Μονάδας Λοιμώξεων

 

ΚΛΙΝΕΣ 7
Σύνολο εισαγωγών 52
Τακτικές εισαγωγές 44
Έκτακτες 8
Νοσηλευθέντες ασθενείς 63
Σύνολο Ημερών Νοσηλείας 320
ΜΔΝ 5,08
Θάνατοι 2
Εξωτερικά Ιατρεία Σύνολο
Ειδικών Λοιμώξεων 1884
Ηπατίτιδων 5

 

Βρείτε γιατρό

Εξωτερικά Ιατρεία

Οδηγίες προσέλευσης

Ραντεβού εξ. Ιατρείων

Τηλ. 1535

Επείγοντα

ΕΚΑΒ 166